De administratie is een van de minder leuke dingen van het ondernemen, maar het is wel noodzakelijk. Een belangrijk onderdeel van de administratie is de omzetbelasting, beter bekend als btw-aangifte. Of u nu een eigen winkel heeft, een kapperszaak runt of kledingstukken van de lokale bevolking weer als nieuw laat stralen in uw stomerij; ondernemers zijn verplicht om omzetbelasting over hun goederen en/of diensten te rekenen. Deze omzetbelasting moet vervolgens worden afgedragen aan de Belastingdienst.
Omzetbelasting betalen als ondernemer
Over het algemeen betaalt bijna elke ondernemer btw. Het standaard btw-tarief is 21%, maar aan sommige goederen en diensten hangt een aantrekkelijker btw-tarief van 9% of zelfs 0%. Ondernemers rekenen de btw door in de verkoopprijs, waardoor de consument als extra schakel tussen de ondernemers en de overheid komt te staan. Dit maakt de omzetbelasting, net als accijnzen en milieubelasting, een indirecte belasting. Er zijn beroepen en producten die vrijgesteld zijn van omzetbelasting. In dit geval hoeft u geen btw af te dragen. Denk hierbij aan de kinderopvang, postvervoersdiensten of journalistiek werk. Ook voor producten waar in een ander land al btw is betaald, geldt een vrijstelling.
Wanneer doe ik btw-aangifte?
In tegenstelling tot de inkomsten- en vennootschapsbelasting kan de btw-aangifte op meerdere momenten in het jaar gedaan worden. Het merendeel van de ondernemers dient elk kwartaal, dus vier keer per jaar, hun aangifte omzetbelasting in. Als u per kwartaal meer dan €15.000 aan btw betaalt, moet u maandelijks aangifte doen. De Belastingdienst stuurt van te voren geen bericht indien het weer tijd is voor de btw-aangifte. Dit moet u dus zelf in de gaten houden. We zien regelmatig dat ondernemers vergeten hun aangifte (op tijd) te versturen. Dat is zonde, want u kunt hiervoor een boete krijgen van een paar tientjes tot duizenden euro’s.
”Regil weet precies welke btw-tarieven en aftrekposten op uw situatie van toepassing zijn”
Aangifte omzetbelasting zelf doen of uitbesteden?
In veel gevallen kunt u de btw-aangifte eenvoudig zelf doen met een boekhoudprogramma. Dit geldt met name voor kleine (startende) ondernemers en ZZP’ers. Wordt de bedrijfssituatie wat complexer, dan is het raadzaam om het uit te besteden. De omzetbelasting berekenen is namelijk een lastige klus indien u veel klanten of (buitenlandse) handelspartners heeft, maar ook als u talloze verkoop- en inkoopfacturen moet doorspitten. In zo’n situatie kan de administratie van uw onderneming een waar struikelblok zijn.
Uw btw-aangifte op orde dankzij Regil
Wij doen de belastingaangifte voor MKB’ers, eenmanszaken en grote bedrijven. Als fiscaal adviesbureau kunnen we de aangifte omzetbelasting tot in de puntjes voor u regelen. Zo hoeft u zich niet te verdiepen in allerlei fiscale regelingen en regels omtrent btw. U houdt meer tijd over voor (leukere) zaken om van uw onderneming een succes te maken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.