Als eigenaar van een bedrijf heeft u bepaalde verantwoordelijkheden en moet u van verschillende belastingen aangifte doen. Zo hebben BV’s en NV’s te maken met vennootschapsbelasting. In de praktijk zien we dat jaarlijks veel ondernemingen worstelen met deze complexe aangifte. Bespaar uzelf veel tijd en kopzorgen; laat uw belastingaangifte doen door een professional!
Wat is vennootschapsbelasting precies?
De vennootschapsbelasting, vaak afgekort tot vpb, is een belasting over de winst die één keer per jaar wordt ingediend bij de Belastingdienst. Dit doet men na afloop van het boekjaar. Niet elke onderneming hoeft deze vorm van belasting te betalen. Dit geldt alleen voor een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschappen (NV). Tevens kunnen verenigingen en stichtingen verplicht worden om vennootschapsbelasting te betalen. Heeft u een eenmanszaak of bent u ZZP’er? Dan betaalt u géén vennootschapsbelasting, maar inkomstenbelasting. Heeft u een stichting of vereniging en wilt u weten of u vennootschapsbelasting wel of niet moet betalen? Vraag Regil om advies.
Net als bij de inkomstenbelasting heeft u als ondernemer te maken met verschillende aftrekposten. Dankzij deze fiscale voordelen hoeft u minder belasting te betalen. Enkele voorbeelden van aftrekposten zijn de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Heeft u bijvoorbeeld flink geïnvesteerd om het energielabel van uw kantoorpand te verbeteren? Dan bespaart u energiekosten én bent u minder geld kwijt aan vennootschapsbelasting.
Vennootschapsbelasting tarieven
Wilt u zelf uw vennootschapsbelasting berekenen? Dan moet u de winst van dit jaar verminderen met eventueel verrekenbare verliezen uit voorgaande jaren. Vergeet daarbij ook de aftrekposten niet! Na wat wiskundige handelingen houdt u het “belastbare bedrag” over. Over dit bedrag betaalt u een bepaald percentage vennootschapsbelasting. De hoogte van dit percentage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. De tarieven voor de vennootschapsbelasting zijn ingedeeld in twee groepen. Bedrijven die veel winst maken (boven de €200.000), moeten meer geld afdragen dan bedrijven die minder winst maken. Hoeveel vennootschapsbelasting u als ondernemer uiteindelijk moet betalen, is afhankelijk van het dan geldende tarief.
“Geen gedoe met aftrekposten, verliesverrekening en wisselende tarieven? Laat uw aangifte vennootschapsbelasting over aan een specialist!”
Hoe kan ik mijn aangifte vennootschapsbelasting indienen?
U moet de aangifte indienen vóór 1 juni van het volgende kalenderjaar. Voor gebroken en korte boekjaren gelden andere regels. Het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting kan via de website van de Belastingdienst, via een intermediair of door middel van aangifte- of administratiesoftware. Om dit goed te doen, is kennis van deze software en natuurlijk alle fiscale regels essentieel.
Aangifte vennootschapsbelasting uitbesteden
Niet elk bedrijf heeft een boekhouder in dienst, en niet elke ondernemer duikt ’s avonds graag in facturen en verdiept zich in alle fiscale regelingen voor “korting” op de belasting. Wilt u zich ook liever 100% richten op het ondernemen? Regil Financieel neemt deze jaarlijks terugkerende monsterklus graag van u over. Het uitbesteden van de aangifte vennootschapsbelasting heeft als voordeel dat de aangifte altijd netjes op tijd wordt verstuurd waardoor u nooit een nare verzuimboete op de mat krijgt. Tevens heeft u de zekerheid dat er geen foutjes in de aangifte sluipen. Uw winst: veel tijdsbesparing en optimale benutting van alle fiscale voordelen voor ondernemers.
Als fiscaal adviesbureau verzorgt Regil uw aangifte niet alleen zorgvuldig en snel. We vinden het belangrijk dat de aangifte ook voor u een helder verhaal wordt. Op deze manier behoudt u een goed overzicht van hoe uw bedrijf ervoor staat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. We vertellen u graag meer over onze werkwijze en wat we voor u kunnen betekenen.